customer avatar

Što je customer avatar i da li Vam je prijeko potreban?

Zašto određeni vizuali privlače određenu publiku? Što će publika prepoznati, sa čime se poistovjetiti, koje će boje, fotke i fontovi izazvati reakciju? Koji će osjećaj pobuditi?

Na prvi pogled ova pitanja mogu zvučati trivijalno, no odgovori na njih se nalaze u srži svakog kvalitetnog  brenda, bili mi toga svjesni ili ne.

Kada se prijetite nekog brenda kojem ste odani, uz njih je najčešće vezana pozitivna emocija. Nije samo osjećaj pripadnosti, već i osjećaj da smo shvaćeni, da pripadamo, da će naše potrebe biti zadovoljene, sigurnost da ćemo dobiti kvalitetan proizvod ili uslugu. Kao što biramo prijatelje koji nas prihvaćaju i odražavaju naše istinske vrijednosti, uloga brenda je poput uloge prijatelja. Dobar brend će okupiti ljude čije moralne vrijednosti, etička uvjerenja, životni stil spadaju pod zajednički nazivnik, a gdje proizvod ili usluga koji taj brend prodaje podupire ili naglašava iste te vrijednosti, a vi se kao korisnik osjećate dobro.

Dakle, da se vratimo na početno pitanje; što je customer avatar i je li Vam potreban?

Povijesno gledano, čovječanstvo dijeli univerzalne teme o ljudskom životu i osobinama ličnosti, a te su univerzalne teme utjelovljene na podsvjesnoj razini. Jung ih je nazvano “arhetipovima”: bezvremenskim i nasljednim u ljudskoj psihi koja je zajednička cijelom čovječanstvu a koja se izražava kroz kultru – neovisno o dobi, spolu, etičkoj ili vjerskoj pripadnosti ili jeziku.

Svakodnevnim rječnikom, radi se o tipu ljudi. Svaki tip ima svoje vrijednosti, značenja i osobine ličnosti.

Najpoznatiji arhetipi 

  • Prijatelj/prosječni tip – lik iz mnoštva, važan mu je osjećaj pripadnosti i spoznaja da smo na nekoj razini svi isti
  • stvaratelj – donositelj novih ideja, okrenut budućnosti
  • junak – hrabar i odlučan, želi poboljšati svijet, pobjediti i pomoći drugima da premoste prepreke

Zašto? S prijateljem se lako poistovjetiti, junakom bismo voljeli biti, a stvaratelj ima rješenja za sve probleme. 

Uzmimo konkretan primer; recimo da prodajete autogume, što naizgled nema nikakve veze s navedenim arhetipovima. No, možda baš i nije tako. Ako u reklami prikažete obitelj koja se vozi autom kroz mećavu da bi stigla na kod djeda i bake na božićnu večeru, onda je vaš proizvod prikazan kroz arhetip junaka, jer je prevladao poteškoće i izveo vaše najmilije u sigurnost.

S ovom se scenom neće nužno poistovjetiti svatko, no to niti ne želite. Jer kada želite privući sve, na koncu ne privučete nikoga, jer se nitko ne može poistovjetiti s vašom porukom.

Recimo da ste iste te gume predstavili u reklami gdje vozač relija izvodi vratolomije,gdje gume odlično drže cestu. Bi li takva reklama privukla obiteljskog čovjeka kojem je sigurnost na prvome mjestu? Baš i ne.

Stoga, pažljivim usklađivanjem onoga što prodajete sa vašim customer avatarom, moći ćete ciljanoj publici prenjeti poruku na vrlo jasan način,  publika će se moći poistovjetiti s njime, a vi napredovati.

Comments are closed.