mala skola marketinga za pocetnike

osnove marketinga za poduzetnike 1.dio = buyer persona

Što je uopće buyer persona i kome to zapravo treba?

Buyer persona = izmišljeni profil vašeg idealnog kupca temeljen na istraživanju tržišta i publike. Drugim riječima, to je imaginarna osoba koja utjelovljuje najvažnije karakteristike koje se nalaze u vašoj ciljanoj publici. Dob, spol, obrazovanje, interesi, gradivni su blokovi buyer persone.

Ciljana publika = određena skupina potrošača koji će najvjerojatnije željeti vaš proizvod ili uslugu.

Zamislite svog idealnog kupca kao glavnog lika u priči vašeg poslovanja. On ili ona nisu samo skup demografskih podataka – to su žive, dišuće osobe sa snovima, ciljevima i frustracijama. Oni su junaci svoje priče, a vi ste spremni pružiti im herojsko rešenje za njihove probleme.

Vaša buyer persona ne smije biti samo mrtvo slovo na papiru – to je osoba koja vas treba inspirirati, koja vas treba motivirati da učinite sve što je potrebno da zadovoljite njihove potrebe. Kroz duboku empatiju i razumijevanje njihovih želja i strahova, postajete njihov partner na putovanju ka rješavanju njihovih problema.

Nemojte da vam izgradnja buyer persone bude samo još jedan zadatak u nizu. Onaj je zaista u centru vašeg brenda I vaši će marketinški napori biti usmjereni ka njoj.

Uloga buyer persone =
✔ fokus marketinških napora na pravu publiku,
✔poboljšaje angažmana kupaca,
✔povećaje stope konverzije,
✔veći uspjeh na tržištu

Otkuda krenuti?
Teorija zvuči super, no gdje I kako krenuti?
Vrijeme je za praktični dio. Istražujte, analizirajte postojeće kupce; konkurenciju; razmislite koje kanale komunikacije koriste.razmislite kako vaši postojeći kupci znaju za vas I vaš proizvod; kako bi budući kupci mogli doći do njega…stavite se u cipele svog postojećeg a onda I budućeg kupca.
Da vam olakšamo, sastavili smo upitnik za izradu buyer persone. Kada ga ispuntite, bit ćete jedan korak bliže usmjerenoj marketinškoj strategiji.
Samo pripazite da na umu imate fiktivnu osobu, lako se može desiti da se uhvatite kako pišete o sebi:)

Klikni ovdje i preuzmi BESPLATNI VODIČ za izradu buyer persone!

Sretno!
🚀

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *