ekstremna-personalizacija

Ekstremna personalizacija

Ekstremna personalizacija

„imenica: personalizacija=

1. dizajniranje ili proizvodnja nečega kako bi se zadovoljili nečiji individualni zahtjevi.

2. radnja kojom se problem, rasprava itd. bavi osobnošću ili osjećajima, a ne općim ili apstraktnim stvarima.”

U svijetu u kojem dominiraju divovi poput Facebooka, Netflixa, Youtubea, Shopifya, teško je oduprijeti se dojmu da smo svakim danom izloženi sve većoj personalizaciji, gdje se svaki naš klik i pogled pedantno mjeri i bilježi unutar algoritma čija je jedina zadaća nahraniti nas sa što više informacija koje su prilagođene našim interesima i ukusu.

Reklame ne zaostaju za time, remarketing se koristi kao uspješna strategija oglašavana već dulje vrijeme.

Kako onda u svijetu u kojem već i očekujemo personalizirani sadržaj mala tvrtka može naći svoj komad kolača kada ne raspolažete farmama robota i algoritmima koji žvaču svaki bit informacije?

Prije nego krenemo sa odgovorom na to pitanje, zapitajmo se da li je sve to uopće potrebno?

Jest. Barem tako kaže statistika.

90% ispitanika kaže da će radije odabrati brend koji daje njima relevantne ponude (u odnosu na brend sa općenitom ponudom)”

Ona navika koju smo spomenuli na početku, a na koju su nas navukli (da ne kažemo, razmazili) veliki brendovi ne staje samo na velikim brendovima. Prosječan potrošač očekuje persoanliziran sadržaj na svim razinama, postalo nam je normalno dobivati personalizirani, prilagođeni sadržaj, oblikovan našim potrebama.

A to znači da investiranje u bolja korisnička iskustva može samo donijeti dobre dividende.

Pogledano iz drugog kuta, u svijetu u kojem se sve više novca ulaže u sve profinjenije oblike personalizacije, tvrtke koje ne ulažu u personalizaciju riskiraju zaostajanje.

Tako da se čini da izbora baš i nema. Koja su onda rješenja za male tvrtke?

Srećom, ima ih više, na vama je da odaberete ono koje najbolje odgovara vašem proizvodu/usluzi i krenete.

4 tipa personalizacije
+ primjeri

  1. Koristite moć društvenih mreža

Komunicirajte sa svojom publikom, postavljajte pitanja, prikupljajte kontakte i što je najvažnije, segmentirajte kontakte prema prikupljenim podacima.

Zašto sve to? Evo primjera. Recimo da izrađujete prirodnu kozmetiku. Ako ste na društvenim mrežama napravili nagradnu igru u kojoj dijelite proizvode za njegu zrele kože, onda ćete te kontakte staviti u listu „zrela koža” i sljedeći put kad imate posebnu pogodnost ili novi proizvod koji pripada toj kategoriji, poslati newslettere cijeloj toj kategoriji.

Ako tek počinjete, činit će se kao suvišan zadatak, no kako će vam publika rasti, segmentacija će se pokazati ključnom za personaliziranje ponude.

Kada dođete u fazu da vam je teško baratati svim tim segmentima, listama i odvojenim pristupima, ne brinite, sve se to može automatizirati.

2. Pitajte

Napravite upitnik i doslovce pitajte informacije koje vas zanimaju. Naravno, valja biti pametan i čitav upitnik napraviti tako da će buditi interes u ciljanoj skupini kojoj je namijenjen. Priodajete li autogume, napravite upitnik u kojem ćete pitati o tome koliko često kupuju nove gume, provjeravaju li tlak u gumama, i slično. Naziv kviza treba direktno potaknuti znatiželju u korisniku (sigurnost, ušteda itd), na primjer „Koliko godina je sigurno voziti iste gume?” Zamislite prodajni razgovor u kojem znate što muči vašeg potencijalnog klijenta, ima li stare gume, erazmatra li kupiti premium, prelazi li na univerzalke itd. Mogli biste mu sročiti potpuno personaliziranu ponudu. A to zvuči prilično primamljivo umjesto da vozite na slijepo.

3. Napravite online event

Recimo da ste zubar. Pitate se što biste točno mogli napraviti na online eventu?

Prvo odredite ciljnu skupinu. Nije isto da li su vam ciljna skupina mlade mame koje imaju probleme sa zdravljem zuba nakon trudnoće ili srednjovječni menađeri koji žele savršen holivudski osmijeh. Nakon što ste odredili publiku, napravite prezentaciju u kojoj kratko i jasno pojašnjavate, recimo, izbjeljivanje zuba. Prednosti, mane, vrijeme, cijenu, održavanje… sve ono što vas vaši klijenti (koji su već došli izbijeliti zube) i onako pitaju. Napravite i pitanja/odgovore na kraju gdje ćete direktno odgovarati na pitanja i angažirati publiku. Sve zajedno najavite kroz oglas u kojem darujete 5 besplatnih pregleda za sudionike eventa, time ćete ih zainteresirati na sudjelovanje.

Prednost ovakvog pristupa je što vas ljudi upoznaju, a vi ste u poziciji autoriteta. Time stvarate povjerenje. Inicijalno ste ciljano ponudili 5 besplatnih pregleda na pigmentacijske mrlje zuba i privukli publiku kojoj je sama tematika interesantna i koji već imaju interes za ono što radite. Dalje znate kako.

4. Koristite remarketng

Remarketing je strategija oglašavanja kojom se oglasi ponovno prikazuju pojedincima koji su već jednom kliknuli na oglas. Googleova statistika kaže da se prosječno trebamo susresti 11 puta sa nekim sadržajem prije nego donesemo odluku o kupnji. Ponovljenim prikazivanjem oglasa ljudima koji su već pokazali interes približavamo se tom broju.

Da sumiramo ovu, pomalo kompleksnu, a opet tako ljudsku, priču o personalizaciji.

Budite konkretni, nemojte prodavati sve svima, jer na kraju ne prodajete ništa nikome.

Pronađite ciljanu skupinu i njima najvažnije teme. Pronađite kanale komunikacije koje najčešće koriste, napišite ili snimite materijale u kojima nudite stvarne, korisne savjete za njima relevantne teme i krenite. Ne zaboravite poticati komunikaciju i sudjelovati u njoj. Dividende će brzo početi stizati.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *