miner deep work

Deep work ili kako postati stvaratelj?

Reaktivni vs. produktvni rad

Skakanje između inboxa, notifikacija, sastanaka i poziva na dnevnoj bazi, teško da se može nazvati visoko produktivnim radom. Može se nazvati visokoreaktivnim, to svakako. Reagirate na svaku novonastalu situaciju čim se pojavi, prethodnu ostavljajući poludovršenom, jureći na sljedeću, dok ste onu od maločas već zaboravili…do ručka se osjećate kao da ste cijeli dan trčali okolo. Iscrpljeni, s glavoboljom, bez osjećaja napretka ili svrhe. Ego je jedini koji je možda zadovoljan, ali ego ne vodi tvrtku.

Reaktivni način rada vam neće pomoći da produbite svoje znanje, svladate programski jezik ili razvijete svoje poslovanje. Osim evidentnih frustracija, mediokritetstva i manjka napredovanja, reaktivan način rada donosi sa sobom i dva velika problema:

  1. mahnito troši vaše dragocijeno vrijeme i energiju
  2. ne ostavlja mjesta za dubokoumni produktivni rad

Točku broj 1. smo detaljno obradili u članku o blokiranu vremena , a danas se posvećujemo dubokoumnom produktivnom radu, tzv. deep work-u.

Što je deep work?

Koncept je osmislio Cal Newport, poznati autor i profesor informatike na Sveučilištu Georgetown, u postu na blogu iz 2012., a proširio ga je u svojoj bestseler knjizi iz 2016., “Duboki rad: Pravila za fokusirani uspjeh u rastresenom svijetu”. Prema Newportovoj definiciji, dubinski rad se odnosi na:

"Duboki rad = profesionalne aktivnosti koje se izvode u stanju duboke koncentracije bez ometanja, a koje guraju vaše kognitivne sposobnosti do krajnjih granica. Ti napori stvaraju nove vrijednosti, poboljšavaju vaše vještine i teško ih je ponoviti.”"

U bliskoj budućnosti, izvrsnost se neće postizati grebanjem po površini i keneriranjem površnih sadržaja i banalnih proizvoda. Kako se informacije šire i mijenjaju, održavanje koraka uključuje brzo učenje teških stvari i primjenu tog znanja za stvaranje iznimnih rezultata.
A stvaranje iznimnih proizvoda i usluga teško se postiže u pauzi između odgovaranja na mailove i sastanka s dobavljačima.

"Ako ne proizvodite, nećete napredovati - bez obzira koliko ste vješti ili talentirani."" — Cal Newport, autor knjige Deep Work

Namjera, strategija i rutina

Većina nas koji smo se susreli sa dubokim radom, najčešće ga poznajemo iz priprema ispita ili seminara, ali rijetki ga imaju u dnevnoj rutini kao odrasle osobe posvećene nekom zadatku. Osim savladavanja same vještine duboke koncentracije i predanog rada na jednom zadatku, potrebno je postaviti namjeru. Namjeru da ćemo sada sjesti i neko se vrijeme koncentrirano posvetiti zahtjevnom zadatku.
Zvuči zahtjevnije no što jest, a evo nekoliko strategija koje će vam pomoći da postignete stanje dubokog rada.

"Čini se da su ljudska bića najbolja kada su duboko uronjena u nešto izazovno." — Cal Newport, autor knjige Deep Work

Newport ističe 4 strategije za ubacivanje deep worka u dnevni raspored:

  1. Monaški raspored = najposvećeniji je oblik dubokog rada i uključuje provođenje svih vaših radnih sati sa jedinstvenim fokusom na visokoj razini. Iako ova filozofija ima najveći potencijal za nagradu i najnižu razinu mijenjanja konteksta, nerealno je za većinu ljudi koji moraju obavljati razne vrste poslova u svojoj ulozi. Također blokira potencijal za nove prilike, budući da je vaš zadani odgovor na obveze koje se pojave “ne”.
  2. Bimodalni raspored = dopušta veliku količinu dubokog rada dok vam omogućuje održavanje drugih aktivnosti u vašem životu koje smatrate vrijednima. Uspješno usvajanje ove filozofije zahtijeva fleksibilnost da svoju godinu, mjesece ili tjedne rasporedite veće komade dubokog rada.
  3. Ritmički raspored =  idealan za pojedince s prilično statičnim rasporedom. Ako možete predvidjeti kako će većina vaših dana izgledati, izvedivo je odvojiti nekoliko sati svaki dan za dubinski rad, ući u dnevni “ritam” i ostaviti ostatak vremena za “plitki” ili “površni” rad. Svakako najizgledniji raspored za većinu poduzetnika.
  4. Novinarski raspored = opcija je za ljude koji su stalno u pokretu s malo ili nimalo redovitosti u danima. Ova metoda zahtijeva svijest o vremenu i snažnu sposobnost uočavanja prirodnih fluktuacija u vašem danu, jer trebate uočiti gdje biste mogli ukrasti pola sata ili sat za deep work. Nažalost, ova metoda nije za početnike u dubokom radu jer zahtjeva iznimnu disciplinu i mogućnost brzog “šaltanja” među različitim zadacima.

Izgradnja deep work rutine

Glavni sastojci za uspješana dubok rad:

  1. Lokacija = odaberite prostor bez ometanja i pogodan za duga razdoblja usredotočenosti. Nemate li tu mogućnost, slušalice za suzbijanje buke su genijalan dodatak kojim isključite svijet oko sebe i obaviještavate mozak da je vrijeme za koncentraciju. Poznato okruženjepomaže bržem ulasku u sam duboki način rada.
  2. Trajanje = točno odredite koliko ćete vremena posvetiti zadatku koji je pred vama. Počnite s malim intervalima od 20 minuta, i napredujte do duljih od nekoliko sati. Vaša sposobnost dulje koncentracije poboljšavat će se kako vaši mentalni mišići rastu.
  3. Struktura = definirajte kako izgleda vaš dubinski način rada. Na primjer, hoće li vaš telefon biti uključen ili isključen? Možete li prošetati do kuhinje po nešto? Kako ćete izmjeriti uspjeh (koliko pročitanih stranica, kodiranih redova, napisanih riječi)? Kakva god bila vaša pravila, neka budu eksplicitna i predano ih slijedite.
  4. Zahtjevi = nakon nekoliko sesija fokusiranog rada, naučit ćete što vam je potrebno da podržite svoju predanost dubokom radu. To može uključivati određenu vrstu glazbe, vaše omiljeno piće ili pristup određenom softveru. Ne uskraćujte i ono što vam treba.

Bonus savjet = nagradite se nakon uspješno odrađenog posla. Premda će kvalitetan rezultat biti nagrada sam po sebi, u trenutku kada ste gotovi, odahnite nagradite se primjerenom nagradom (recimo, protegnite noge, popijte kavu, porazgovarajte s nekim). Ovo je osobito važno dok ste u procesu stjecanja rutine dubokog rada. Veća je vjerojatnost da će vam preći u naviku ako imate pozitivnu asocijaciju na tako provedeno vrijeme.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *